Firmę pod koniec lat 90. założył prof. Adama Latała, autorytet w dziedzinie weterynarii i mikrobiologii, a także jeden z głównych twórców Wydziału Przyrodniczo-Technicznego na Uniwersytecie Opolskim. Od 2002 roku firmę prowadzi syn profesora Łukasz Latała, także lekarz weterynarii i mikrobiolog.

Ladrob zajmuje się obsługą weterynaryjną wielkostadnych hodowli drobiu w Polsce, ale to jedna z wielu działalności firmy. Posiada własne laboratorium mikrobiologiczne z działem naukowo-badawczym. Firma Ladrob zajmuje się również opracowaniem technologii badań oraz przeprowadza testy terenowe produktów na fermach, które producenci chcą wprowadzić na rynek polski. Współpracuje z firmami produkującymi probiotyki i paszę dla zwierząt, a w 2014 roku wprowadziła na rynek własną markę produktów pod nazwą FortiVit.

– Od początku firma zajmowała się w szerokim zakresie problematyką zdrowia zwierząt, profilaktyką chorób, badaniami bakteriologicznymi i mikrobiologicznymi. Postanowiłem jednak naszą działalność rozszerzyć. To wiązało się z rozbudowaniem laboratorium i działu naukowo-badawczego. Dzięki naszym badaniom udało się firmie wprowadzić na rynek własne produkty – opowiada szef firmy Ladrob.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.