Brak konieczności leczenia antybiotykami może zrewolucjonizować hodowlę drobiu, a w konsekwencji doprowadzić do tego, że na sklepowych półkach pojawi się znacznie więcej mięsnych produktów o wysokiej jakości. Nad takim nowatorskim programem pracuje firma Ladrob z Opola

Firmę pod koniec lat 90. założył prof. Adama Latała, autorytet w dziedzinie weterynarii i mikrobiologii, a także jeden z głównych twórców Wydziału Przyrodniczo-Technicznego na Uniwersytecie Opolskim. Od 2002 roku firmę prowadzi syn profesora Łukasz Latała, także lekarz weterynarii i mikrobiolog.

Ladrob zajmuje się obsługą weterynaryjną wielkostadnych hodowli drobiu w Polsce, ale to jedna z wielu działalności firmy. Posiada własne laboratorium mikrobiologiczne z działem naukowo-badawczym. Firma Ladrob zajmuje się również opracowaniem technologii badań oraz przeprowadza testy terenowe produktów na fermach, które producenci chcą wprowadzić na rynek polski. Współpracuje z firmami produkującymi probiotyki i paszę dla zwierząt, a w 2014 roku wprowadziła na rynek własną markę produktów pod nazwą FortiVit.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.

Bartosz T. Wieliński poleca
Czytaj teraz
Komentarze