Babka ziemniaczana (mazur)
składniki: 1,5 kg ziemniaków surowych, 0,5 kg ziemniaków ugotowanych, 6 łyżek mąki, 2 duże cebule, 0,5 kg kapusty kiszonej, 0,5 kg pieczeni rzymskiej, 0,5 kg boczku wędzonego, 3 ząbki czosnku, kilka liści kapusty, sól, pieprz
przygotowanie: obrane, surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i wymieszać z ugotowanymi, drobno posiekaną cebulą, jajkami i mąką. Pieczeń rzymską pokrajać w kostkę i dodać do masy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Brytfannę posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Do brytfanny wlać masę ziemniaczaną. Górę masy posypać kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem. Piec 2 godziny w temperaturze 220 stopni.
Wszystkie komentarze