Ajerlikier waniliowy i czekoladowy

3/9

http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/12/Likier-czekoladowy.html

Słodkie likiery i nalewki powstały już prawdopodobnie w starożytności, w Polsce tzw. palenie wódki, praktykowane od wczesnego średniowiecza, było dobrze znane już w XVI w.

Na Śląsku większe ilości napojów alkoholowych wypijano szczególnie w czasie zapustów czyli karnawału. Każda gospodyni posiada odmienną wersję ajerkoniaku, przepis przekazywany jest ustnie z pokolenia na pokolenie.

Do przyrządzania ajerkoniaku używa się najlepszych składników, jaja powinny być wiejskie co nadaje likierowi ładny kolor. Gospodyni musi posiąść dużą wprawę i pewne sztuczki aby przy mieszaniu składników likier nie zwarzył się, co niestety zdarza się często i zniechęca do jego produkcji sposobem domowym. Napój popularny w gminach Domaszowice, Lubsza, Łubniany, Murów, Namysłów, Pokój, Popielów i Świerczów.

Wszystkie zdjęcia
  • Piwo miodowe
  • Ajerlikier waniliowy i czekoladowy
  • Hople - Winnica Poraj Paczków
  • Browar Słociak
  • Browar Namysłów