
fot. Shutterstock
Od wieków tradycje pszczelarskie na naszym terenie były bardzo dobrze rozwinięte. W większości gospodarstw znajdowały się pasieki, w których pozyskiwano miód dla celów domowych. Popłuczyny uzyskiwane z mycia urządzeń pszczelarskich i resztek wosku zawierające spore ilości miodu wykorzystywano do produkcji piw miodowych. Piwo to jest lekkie i orzeźwiające. Receptura piwa miodowego oparta jest na doświadczeniach śląskich pszczelarzy.
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego. Smak lekkiej goryczki, słodko-gorzki; zapach chmielu i miodu. Napój wytwarzany w gminach Bierawa, Cisek, Pawłowiczki, Polska Cerekiew i Reńska Wieś.
Więcej na ten temat:
lifestyle
Komentarze
Najnowsze
Popularne
o.tisk
02.10.2015, 18:39
Szkoda, ze gimbaza nie wie nic o najlepszej wytworni wodek, ktora, jako jedyba czerpala wode do produkcji xe srodlesnych zdrojow ukrytych w stobrawskich borach. Wolczynskie wodeczki, vzyli Slaska i Opolska, to prawdziwe legendy opolskiego ( nie zadnej rusofilskiejj opolszczyzny)
już oceniałe(a)ś
3
2
Odpowiedz
jar_i_mir
21.10.2015, 09:08
Wszystko dobrze, tylko gdzie te specjały ze slajdów od 1. do 4. można kupić?
już oceniałe(a)ś
0
0
Odpowiedz