Piwo miodowe

1/9

fot. Shutterstock

Od wieków tradycje pszczelarskie na naszym terenie były bardzo dobrze rozwinięte. W większości gospodarstw znajdowały się pasieki, w których pozyskiwano miód dla celów domowych. Popłuczyny uzyskiwane z mycia urządzeń pszczelarskich i resztek wosku zawierające spore ilości miodu wykorzystywano do produkcji piw miodowych. Piwo to jest lekkie i orzeźwiające. Receptura piwa miodowego oparta jest na doświadczeniach śląskich pszczelarzy.

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego. Smak lekkiej goryczki, słodko-gorzki; zapach chmielu i miodu. Napój wytwarzany w gminach Bierawa, Cisek, Pawłowiczki, Polska Cerekiew i Reńska Wieś.

Wszystkie zdjęcia
  • Piwo miodowe
  • Ajerlikier waniliowy i czekoladowy
  • Hople - Winnica Poraj Paczków
  • Browar Słociak
  • Browar Namysłów