Szlak knajp i lokali dawnego Oppeln. Gdzie losowano kozła, gdzie alkohol dawano na kreskę? [ZDJĘCIA]

Anna Pawlak
26.07.2018 06:00
Opole

Opole (BILDARCHIV FOTO MARBURG)

W wykwintnych opolskich restauracjach 100 lat temu można było zjeść raki, kawior astrachański, wyśmienite mięsa. W tych o niższym standardzie w menu była wieprzowina, gęsina, bigos i flaki. Popularne było piwo z lokalnych browarów, a także piwo namysłowskie i okocimskie. O charakterze przedwojennych lokali na spacerze pt. "Tutaj nikt nie cierpi z pragnienia" opowiadał dr Maciej Borkowski, historyk, znawca historii Oppeln.

Wszystkie zdjęcia
  • Gmach ratusza
  • Tuż przy arkadach
  • Handel winem
  • Przed Maską
  • Hotel pod Białym Orłem
  • Pod Białym Paszą
  • Historia budynku Kurii Diecezjalnej
  • Blok w miejscu hotelu
  • Piwiarnie
  • Zamiast optyka
  • Pl. Wolności
  • Gmach PZU
  • Mateczka i jej Cesarska Korona
  • Hotel Germania
  • Kary dla alkoholików
  • Tragiczne skutki pijaństwa i hazard