fot. materiały organizatora
1 z 47
Wyjątkowe i nietypowe dania w dobrych cenach - to motyw przewodni Festiwalu Smaku, który odbywa się w Opolu w dniach 19-23 czerwca. W wydarzeniu udział bierze blisko 20 opolskich restauracji. Każda z nich przygotowała na tę okazję coś specjalnego. Co ważne, ceny festiwalowych dań w lokalach są wszędzie takie same. Przystawka kosztuje 9 zł, a danie główne 15 zł. Za cały zestaw zapłacimy 20 zł. Napój to wydatek rzędu 5 zł, a festiwalowy deser to 7 zł. Jeśli zdecydujemy się na oba, zapłacimy 10 zł. Oto, czego będziemy mogli spróbować w przyszłym tygodniu.
fot. materiały organizatora
2 z 47
Bar Mięsny - przystawka - frytki z batatów w sezamie; danie główne - miętowe guakamole, roszponka, soczysta wołowina, marynowana czerwona cebula, prażone jabłko, migdały
fot. materiały organizatora
3 z 47
Biesiada Opolska - przystawka - sorbet z zielonego groszku, podany na plastrach z polędwiczki wieprzowej z sosem musztardowo-miodowym
fot. materiały organizatora
4 z 47
Biesiada Opolska - danie główne - filet z kurczaka podany z kalafiorem marynowanym w buraku z sosem serowym i chipsami z selera
fot. materiały organizatora
5 z 47
Bombilla - przystawka - kalmary panierowane to pyszna przekąska w stylu hiszpańskim; oryginalnie noszą nazwę Calamares a la Romana i podajemy je z sosem alioli i cząstka cytryny
fot. materiały organizatora
6 z 47
Bombilla - danie główne - ćevapcići - bałkański przysmak - grillowane, okraszone śródziemnomorskimi przyprawami mięso mielone uformowane w rulon, podane tradycyjnie z ajvarem, pieczywem i mixem sałat
fot. materiały organizatora
7 z 47
DeSilva - przystawka - roladka z szynki parmeńskiej z kozim serem, grillowanym melonem i mango oraz sosem malinowym
fot. materiały organizatora
8 z 47
DeSilva - danie główne - polędwiczka wieprzowa w otulinie z grzybów z fioletowymi ziemniakami oraz skorzonerą z pomidorami concasse
fot. materiały organizatora
9 z 47
DeSilva - deser - ptyś z kremem waniliowym, owocami sezonowymi oraz cytrynową Pana Cottą
fot. materiały organizatora
10 z 47
Fit&Food - przystawka - carpaccio z buraka, podane na rukoli z serem feta, posypane prażonymi płatkami migdałów
fot. materiały organizatora
11 z 47
Fit&Food - danie główne - pulpeciki po włosku z ryżem i surówką (pulpeciki wołowe z parmezanem w sosie pomidorowym)
fot. materiały organizatora
12 z 47
Fit&Food - deser - 'Sernik bez sera' - na jogurcie greckim, świeżo wyciskany sok
fot. materiały organizatora
13 z 47
Inspiracje - przystawka - carpaccio z kaczej piersi marynowanej w occie balsamicznym podane z piklami z selera naciowego skropione aromatycznym sosem truskawkowym
fot. materiały organizatora
14 z 47
Inspiracje - danie główne - aromatyczna, wolno duszona szynka z dzika podana z marchewkowym musem i ziemniaczanym puree
fot. materiały organizatora
15 z 47
Karafka - przystawka - crostini z marynowaną cukinią
fot. materiały organizatora
16 z 47
Karafka - danie główne - słoik pełen smaków - kasza kuskus z warzywami i pestkami słonecznika i dyni
fot. materiały organizatora
17 z 47
Kredens - przystawka - szparagi zielone w szynce dojrzewającej, ziołowe jajko w koszulce, groszek cukrowy, sos holenderski, salsa bazyliowa, parmezan
fot. materiały organizatora
18 z 47
Kredens - danie główne - łosoś w stylu indonezyjskim, makaron soba, cukinia, kolendra, limonka, orzechy nerkowca, chilli
fot. materiały organizatora
19 z 47
Kubatura - przystawka - krem z białych szparagów z prażonym boczkiem wędzonym i sosem z rukolii
fot. materiały organizatora
20 z 47
Kubatura - danie główne - polędwiczka z dorsza z makaronem sojowym i szpinakiem, warzywami w sosie z kolendry i puree z selera
fot. materiały organizatora
21 z 47
Kubatura - deser - mus chałwowy z owocami leśnymi duszonymi w winie czerwonym i lionką; napój - małe cappuccino
fot. materiały organizatora
22 z 47
Laba - przystawka - tatar z łososia, granita z zielonego ogórka, piasek z wędzonej kiełbasy, melon
fot. materiały organizatora
23 z 47
Laba - danie główne - marynowany comber jagnięcy, bób, sos miętowy
fot. materiały organizatora
24 z 47
Laba - deser - mus waniliowy na białej czekoladzie, compote morelowe, jaconde z mleczną czekoladą
fot. materiały organizatora
25 z 47
Laba - napój - lemoniada domowa - arbuz, cytryna, mięta, bez, kwiat pomarańczy
fot. materiały organizatora
26 z 47
Maska - przystawka - grillowana makrela na puree z zielonego groszku z sosem kaparowo-cytrynowym
fot. materiały organizatora
27 z 47
Maska - danie główne - mini 'Surf and Turf' z długo dojrzewającego rostbefu, podawany z krewetką na grillowanej cukinii i ziołowej grzance z sosem pieprzowym
fot. materiały organizatora
28 z 47
Mercure - przystawka - polędwiczka na sałacie wiosennej z orzeźwiającym winegretem
fot. materiały organizatora
29 z 47
Mercure - danie główne - pikantny makaron tajski z sosem ananasowym i owocami morza
fot. materiały organizatora
30 z 47
Piano - przystawka - schab sous-vide na grzance z ciemnego pieczywa z mixem letnich sałat
fot. materiały organizatora
31 z 47
Piano - danie główne - grillowana pierś z kurczaka kukurydzianego na pure marchewkowym z zielonymi szparagami i opiekanymi młodymi ziemniakami
fot. materiały organizatora
32 z 47
Rukola - przystawka - mini calzone nadziewane warzywami i mozarellą
fot. materiały organizatora
33 z 47
Rukola - danie główne - udko z kurczaka (wytrybowane z kości) nadziewane warzywami, mini kopytka bazyliowe, słupki buraczka marynowane w balsamico
fot. materiały organizatora
34 z 47
Rukola - deser - wariacja n/t Tiramisu - spód z biszkoptów nasączonych zieloną herbatą, warstwy truskawek przekładane mascarpone z amaretto i posypane czekoladą; napój - arbuzowa lemoniada
fot. materiały organizatora
35 z 47
Trattoria Antica - przystawka - terrina con salmone - śmietankowy krem z łososiem: śmietana, łosoś, agar, truskawka, malina, rucola, krem balsanico, oliwka czarna
fot. materiały organizatora
36 z 47
Trattoria Antica - danie główne - grissini con pollo - paluszki z kurczaka owinięte szynką parmeńską z ryżem; filet z kurczaka, szynka parmeńska, ryż, sałata mix, pomidor koktajlowy
fot. materiały organizatora
37 z 47
Vanilla - przystawka - krewetki podane na salsie z melona i odrobiny chilli w dresingu miodowym
fot. materiały organizatora
38 z 47
Vanilla - danie główne - polędwiczki w sosie francuskim podane z puree z groszku i glazurowaną młodą marchewką
fot. materiały organizatora
39 z 47
Venezia - przystawka - krewetka w cieście kataifi podana na guacamole
fot. materiały organizatora
40 z 47
Venezia - danie główne - makaron garganelli podawany w sosie śmietanowo-grzybowym z kurczakiem
fot. materiały organizatora
41 z 47
Weneda - przystawka - miodowa gruszka podana z serem korycińskim i vinegrette malinowym
fot. materiały organizatora
42 z 47
Weneda - danie główne - filet w sosie truflowym z risotto, carpaccio z buraka
fot. materiały organizatora
43 z 47
Weneda - deser i napój - domowe lody cytrynowe
fot. materiały organizatora
44 z 47
Opole Główne - przystawka: chicken wrap, soczyste nuggetsy z kurczaka, krucha sałata, pomidor, ogórek, cebula, sos, podane w pszennym placku
fot. materiały organizatora
45 z 47
Opole Główne - danie główne: gołąbki z pieca w młodej kapuście z kaszą jaglaną i grzybami
fot. materiały organizatora
46 z 47
Kofeina - deser: chia z mlekiem kokosowym, musem ze świeżych owoców i świeżymi owocami
fot. materiały organizatora
47 z 47
Kofeina - napój: cappuccino albo Nitro Cold Brew (dla osób nietolerujących krowiego mleka lub laktozy)