Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl
Nowość na rynku, czyli ekojajka
Tzw. biojajka pojawiły się praktycznie we wszystkich większych supermarketach. Pochodzą od kur hodowanych w naturalnych warunkach, na dużym wybiegu i karmionych specjalnymi mieszankami, dzięki czemu są bogate w cenne składniki mineralne. W zależności od rodzaju jaj, za 10 sztuk zapłacimy od kilku do kilkunastu zł.
Jaja ziołowe - kury, które je znoszą, karmione są paszą z dodatkiem różnych ziół np. mięty, mniszka lekarskiego, pokrzywy, melisy lub dzikiej róży. Jajka zawierają wiele obecnych w ziołach substancji i mają smak trochę odmienny od tradycyjnych.
Jaja wielozbożowe - pochodzą od kur karmionych mieszankami ziaren różnych zbóż, np. pszenicy, owsa oraz żyta. Bogate są przede wszystkim w witaminy z grupy B, zwłaszcza B1 i PP.
Jaja Omega 3 - kury je składające karmione są paszami nie zawierającymi mączek zwierzęcych i rybnych. Jajka te zawierają kilka razy więcej kwasu wielonienasyconego DHA z rodziny omega 3, mają też większą zawartość witaminy E, która odgrywa istotną rolę w walce z chorobami serca i nadciśnieniem.
Jaja jodowane - specjalnie skomponowane pasze podawane kurom mają znacznie więcej witaminy E, jodu i selenu. Hodowcy zachwalają, że włączenie do jadłospisu właśnie tych jajek wzmocnia odporność, zapobiega nowotworom czy wspomaga pracę tarczycy.
Jaja Zielononóżki - pochodzą od starej, rdzennie polskiej rasy kur, nie modyfikowanej genetycznie, wpisanej na listę światowego dziedzictwa genów. Zielononóżki znoszą jajka o białej skorupce i żółtku w intensywnym kolorze. Zawierają o 30 proc. mniej cholesterolu od jajek kur ze zwykłych hodowli.
Wszystkie komentarze