Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sałatką z wstążek cukinii i puree paprykowym

Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sałatką z wstążek cukinii i puree paprykowym - składniki
- 1 duży bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 duża papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- kula sera mozzarella
- 50 g sera gorgonzola
- 1 papryczka chilli czerwona
- 7 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sałatką z wstążek cukinii i puree paprykowym - sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa myjemy. Bakłażana kroimy na pół wzdłuż odcinając obie końcówki, a następnie w podłużne plastry (możemy pomóc sobie obieraczką do warzyw - plasterki wówczas będą równej grubości) i odstawiamy na 30 minut, by moczyły się w osolonej wodzie. Po tym czasie osuszamy warzywo. Odcinamy oba końce cukinii. Kroimy na pół wzdłuż. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa układamy na polanej oliwą z oliwek extra vergine patelni grillowej. Warzywa grillujemy do momentu uzyskania charakterystycznych dla grillowania pasów. Gotowe warzywa odkładamy na papierowy ręcznik, w tym paprykę do foliowego woreczka, aby łatwiej zdjąć skórę (na 15 minut).
- Pora na przygotowanie roladek: Na każdy plaster roladki układamy pokrojony w plastry ser mozzarella, a na nim kawałek sera gorgonzola. Delikatnie zwijamy i odkładamy.
- Sałatka: Z papryczki chilli usuwamy gniazda nasienne i charakterystycznej błonki, które sprawiają, że papryczka chilli jest tak ostra w smaku. Wrzucamy połowę chilli do miseczki, dodajemy wstążki cukinii i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Polewamy sosem z 1 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Roladki układamy na talerzu, przybieramy sałatką i puree paprykowym.
Przepisy i zdjęcia pochodzą ze strony
www.ugotuj.to tam znajdziecie więcej przepisów na grilla
Wszystkie komentarze