Proponuje Małgorzata Adamska Delimamma
Składniki na około 10 sztuk:
>> 230 mąki pszennej typ 450
>> 130 g mąki pszennej typ 650
>> 35 g cukru
>> 7 g suchych drożdży
>> 2 jajka
>> 1/4 łyżeczka soli
>> Skórka otarta z 1 cytryny (na tarce o drobnych oczkach)
>> 1 łyżka ekstraktu z wanilii
>> 60 ml wody
>> 50 g roztopionego masła
>> 60 ml mleka
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki (cukier, jajka, sól, skórka z cytryny, ekstrakt z wanilii, wodę, mleko) i wyrabiamy ciasto.
Pod koniec wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło i znowu wyrabiamy ciasto ewentualnie dosypując odrobinę mąki (typ 450). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, nie może kleić się do rąk. Formujemy kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy okręgi o średnicy 7-8 cm. Odkładamy je na bok do podwojenia objętości.
W garnku rozgrzewamy olej (do temperatury 170 stopni) i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony. Po wyjęciu usmażonych pączków z oleju odkładamy je na talerzu wyłożonym papierowym ręczniczkiem, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu nadziewamy pączki przygotowanym kremem cytrynowym i oprószamy cukrem pudrem.
Składniki na krem cytrynowy (na około 3/4 szklanki):
>> 1 jajko
>> 1 żółtko
>> 80 g drobnego cukru do wypieków
>> 40 g masła
>> 2 łyżki mleka skondensowanego
>> 25 ml śmietany kremówki (36%)
>> Skórka otarta z 1 cytryny (na tarce o bardzo drobnych oczkach)
>> Sok z 1 cytryny
Przygotowanie
W garnku roztrzepujemy jajko, żółtko i cukier - jedynie do połączenia. Garnek stawiamy na małym ogniu i dodajemy masło, mleko, śmietanę, sok i skórkę z cytryny.
Cały czas mieszając zagotowujemy krem i nadal mieszając czekamy, aż zgęstnieje i uzyska gładką konsystencję. Po odstawieniu z gazu krem będzie gęstszy. Gdy nie jest już gorący nadziewamy nim pączki.