Przepis pochodzi z bloga: http://www.delimamma.pl/
Składniki dla dwóch osób: 1 duża pierś z kurczaka, 2 pomidory, 1 dojrzałe awocado, 1 mniejszy ogórek, Ulubiona mieszanka sałat, Parmezan w kawałku, 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego, jasnego chleba), Sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, 5 łyżek jasnego sezamu, olej do smażenia
Składniki na sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka śmietany 18 %, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1-2 ząbki czosnku (według uznania), Sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie sosu: W misce mieszamy majonez, jogurt oraz śmietanę, dodajemy sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania sałatki.
Przygotowanie sałatki: Chleb kroimy w kostkę, delikatnie posypujemy solą. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy chleb i podsmażamy na złoty kolor. Gotowe grzanki odkładamy na ręczniku kuchennym do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze plasterki. Mięso posypujemy solą, pieprzem oraz słodką papryką, bez dodatku jajka panierujemy je w ziarnach sezamu. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, do momentu, aż sezam będzie miał złoty kolor a mięso będzie kruche.
Na talerzu układamy sałatę, pokrojonego pomidora, ogórek, awocado oraz kurczaka. Sałatkę posypujemy parmezanem pokrojonym na cienkie plasterki lub startym na tarce oraz grzankami. Na końcu, tuż przed podaniem, polewamy ją sosem.
Wszystkie komentarze