Śledzie z cebulką i jabłkiem w sosie jogurtowo-majonezowym
Zaglądamy na bloga - bistromama - Justyny Osieckiej Sułek, a tutaj kolejny bardzo interesujący przepis na śłedzie.
Składniki: 250 g solonych matiasów, 250 ml g gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, posiekana natka pietruszki (ok. pół pęczka), 2 słodkie jabłka, 1 cebula, świeżo mielony pieprz
Przyrządzanie: matiasy płuczemy i moczymy w zimnej wodzie ok. 20-30 minut. Po tym czasie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy w paski o szerokości 1,5 centymetra.
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, musztardą oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem. Jabłka kroimy w drobną kostkę (można wcześniej obrać, ja pokroiłam razem ze skórką). Cebulę również drobno siekamy. Wszystko razem delikatnie mieszamy: śledzie, sos, cebulę i jabłka.
Więcej przepisów z bloga: tutaj
Wszystkie komentarze