Średni rachunek
Ciekawe dane przynoszą też zestawienia średnich wartości rachunków. Różnice w ich wysokości widoczne są w rozbiciu na godziny zamówienia. Wyraźny szczyt występuje od poniedziałku do piątku o godzinie 11 (średni rachunek wynosi ponad 70 zł).
- Klienci zamawiają wtedy jedzenie do biur dla większej grupy osób na raz. Jako potwierdzenie warto zwrócić uwagę, że nie ma tego szczytu w soboty i niedziele - mówi Grzegorz Aksamit.
Podkreśla również, że znaczenie ma też dzień tygodnia. Bo porównując ogólną średnią wartość rachunku do średnich w poszczególnych dniach tygodnia, możemy zaobserwować, że najniższa średnia występuje w poniedziałki, a najwyższa w piątki. - Biorąc pod uwagę, że po niedzieli również liczba zamówień jest najniższa, czyni to poniedziałek najmniej opłacalnym dniem tygodnia dla restauratorów. Z tych powodów niektóre lokale rezygnują tego dnia z pracy - uważa Grzegorz Aksamit.
Podkreśla też, że średnia wartość rachunku jest mocno uzależniona od rodzaju kuchni, a różnice potrafią być naprawdę spore.
I tak, za pizzę na dowóz średnio płacimy 44 zł, za burgery - 58 zł, kebab - 40 zł, kuchnię orientalną - 46 zł, a za pierogi - 51 zł.
Wszystkie komentarze