Wyprawa niezwykłym szlakiem
By zachęcić mieszkańców i przyjezdnych do poznawania smaków kuchni Opolszczyzny, stworzono też szlak kulinarny "Opolski Bifyj". Bifyj w gwarze śląskiej oznacza kredens, a jest to mebel, który w lokalnej, tradycyjnej kuchni zajmował zawsze wyjątkowe miejsce. W bifyju gospodynie przechowywały swoje skarby: zastawy stołowe, obrusy, produkty, przyprawy i skrzętnie skrywane przepisy na domowe specjały. Bifyj został także symbolem Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego, utworzonego przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną. Zrzesza on lokale gastronomiczne, które serwują dania lub produkty znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych. Członkowie szlaku muszą wyróżniać się jakością, posiadać atrakcyjną lokalizację, a przede wszystkim kultywować tradycje kulinarne regionu.
- Przygotowany przez nas szlak kulinarny daje możliwość zasmakowania w wyjątkowej kuchni regionalnej, która, będąc mieszanką kuchni polskiej, niemieckiej, czeskiej i kresowej, pozwala poznać również tutejszą historię, obrzędy i zwyczaje - mówi Katarzyna Szydełko z OROT-u.
Restauracje skupione w tej sieci zaproponują nam m.in. pańczkraut z żeberkami, żur śląski na maślance, wodzionkę, tradycyjny śląski rosół z nudlami czy placki kartoflane z blachy.
W wydanym przez OROT i nagradzanym "Przyjaznym przewodniku kulinarnym Opolski Bifyj" czytamy: "Kuchnia opolska ma mnóstwo smaków - jest barwna jak kolorowe motywy na Porcelanie Opolskiej, piękne stroje mieszczek z Opola, oraz wielkanocne kroszonki. Jest inspirująca jak wciąż żywy folklor i zaskakująca jak miejscowości regionu opolskiego bogate w wydarzenia artystyczne i przeróżne festiwale".
Korzystałem z wydawnictw UMWO dot. produktów tradycyjnych Śląska Opolskiego, a także przewodników Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Wszystkie komentarze
Ponadto nie ma czegoś takiego jak "Czarny Śląsk", jest tylko wschodnia część Górnego Śląska i zachodnia część Górnego Śląska (m.in. ziemia opolska).
"Harynki" są jednym ze standardowych słów z języka śląskiego.