Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl
Czego jemy mniej?
Najbardziej wyraźny jest spadek spożycia cukru. W 2015 roku przeciętny mieszkaniec woj. opolskiego pochłaniał ponad kilogram cukru miesięcznie. W 2016 roku było to 0,9 kg. Średnia dla Polski w minionym roku nadal przekraczała kilogram cukru.
Opolanie jedzą też mniej pieczywa i produktów zbożowych. W 2015 roku przeciętne spożycie wynosiło 6,3 kg, w 2016 roku spadło ono poniżej 6 kg.
Spada też spożycie mięsa. W 2015 roku statystyczny Opolanin pochłaniał 5,2 kg mięsa, w 2016 roku było to nieco ponad 5 kg. W skali kraju spożycie mięsa w ub. roku wyniosło 5,3 kg.
Opolanie piją też mniej mleka. W 2016 miesięczne spożycie wynosiło nieco ponad 3 litry na osobę. Rok wcześniej było to blisko 3,2 litra.
Wszystkie komentarze