Kiedy i co zamawiamy?
Z raportu Stava dowiadujemy się o popularności różnych rodzajów jedzenia w zależności od dni tygodnia. Ze statystyk wyraźnie wynika, że w przypadku burgerów, pizzy i dań wegetariańskich najgorsze są poniedziałki, kiedy ilość składanych zamówień spada znacznie poniżej średniej. W pozostałe dni tygodnia sytuacja zależy od danego typu kuchni.
fot. Stava
Burgery są "pod kreską" również we wtorki i środy, ale tylko nieznacznie. W pozostałe dni tygodnia ilość zamówień przekracza średnią, a apogeum przypada na piątek. "Piątkowe upodobanie do wołowiny może zastanawiać w kontekście głęboko kulturowo zakorzenionego zakazu jedzenia mięsta w ten dzień" - komentują autorzy raportu.
fot. Stava
Pizza jest poniżej średniej w tygodniu, za to jej sprzedaż wzrasta znacznie w weekend, z apogeum przypadającym na sobotę.
fot. Stava
Lokale prowadzące kuchnię wegetariańską notują mniej zamówień w niedziele i poniedziałki. Wtorki są maksymalnie przeciętnie, natomiast w pozostałe dni sprzedaż jest na plusie, ze szczególnym uwzględnieniem piątków.
fot. Stava
Z kolei pierogarnie ponadprzeciętne wyniki notują przez cały tydzień. Za to w soboty zamówień jest znacznie mniej. W niedziele statystyki są jeszcze gorsze, acz wynika to m.in. z faktu, że sporo pierogarni po prostu nie działa.
Wszystkie komentarze